Kuleczki gryczane w sosie dyniowym

przepis gryczane kuleczki w sosie dyniowym

Sezon jesienny za nami, jednak nie oznacza to, że mamy zrezygnować z ukochanej przez większość Polaków dyni. Mam dla Was fajny, szybki, a przede wszystkim smaczny przepis na kuleczki gryczane.  Smakowały Emilowi, ale i teściowej 🙂 więc przy okazji to danie pojawiło się jako nowość na Wigilijnym stole. Przepis ten przypadnie do gustu także osobom na diecie wegetariańskiej, gdyż nie ma w nim ani grama mięsa.

Składniki na kuleczki:

dwie torebki kaszy gryczanej białej ( lub prażonej)

pół łyżeczki papryki wędzonej

pół łyżeczki soli

jedna łyżeczka kminku

Składniki na sos:

60 dag dyni

2 ząbki czosnku

jedna cebula

papryka czerwona

papryka żółta

pół łyżeczki kminku

łyżeczka papryki słodkiej

200ml śmietany 30% lub mleka lub mleka kokosowego

opcjonalnie jeśli lubicie ostrzejszy smak odrobina chili

 

Dodatkowo:

kolendra lub natka pietruszki

limonka

Przygotowanie
  1. Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Następnie ostudź.
  2. Połowę ugotowanej kaszy zmiksuj za pomocą blendera, połącz z pozostałą kaszą i dodaj przyprawy.
  3. Uformuj nieduże kulki , ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180°C i włóż kulki na 20 minut.
  5. Obierz czosnek, a papryki poprzekrawaj na pół, wydrąż gniazda nasienne i upiecz razem z kulkami gryczanymi.
  6.  Przygotuj sos dyniowy. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju.
  7. Dodaj pokrojoną w kostkę dynię i zalej śmietaną.
  8. Gotuj ok. 25-30 minut na średniej mocy palnika pod przykryciem.
  9. Upieczoną paprykę obierz ze skórki, pokrój i razem z upieczonym czosnkiem dodaj do dyni.
  10. Dopraw i zmiksuj wszystko za pomocą blendera do uzyskania gładkiej konsystencji.
  11. Kuleczki podawaj z sosem dyniowym, posypane kolendrą lub natką pietruszki z ćwiartkami limonki.

 

I to wszystko. Dajcie mi znać czy przepis przypadł Wam do gustu!

SMACZNEGO

 

PS. Przepis zaczerpnięty z bloga kupiec.pl jednak został lekko zmodyfikowany 😉

 

 

 

 

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments