Beza Pavlova z owocami

Beza Pavlova z owocami - słodki smakołyk po treningu biegowym

Każdy z Was na pewno lubi chrupiącą, słodką, lekko zarumienioną bezę z piankowym środkiem. Do tego prezentacja tego wypieku sprawia, że wygląda jak z cukierni.

Przepis na bezę jest bardzo prosty, cały myk polega na tym, aby dobrze ubić białka.  Ja swoją piekłam pierwszy raz i na pewno nie ostatni. Udekorowanie zostawiam Waszej wyobraźni, pokombinujcie z owocami, musem, czekoladą, czy cukrem pudrem. Jestem pewna, że każdy kto ją posmakuje, będzie chciał więcej i więcej… 😉

Składniki na bezę:
7 białek
1,5 szklanki cukru białego
2 łyżki cukru brązowego (opcjonalnie – beza będzie lekko brązowa)
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli

Składniki na krem :
250g mascarpone
2 łyżeczki cukru waniliowego
400g śmietanki 30% lub 36% bardzo zimnej
2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie, jeżeli lubicie słodki krem)
1 śmietan-fix (opcjonalnie)

Przygotowanie:
1. Nagrzej piekarnik do 180 C, bez termoobiegu
2. Przygotuj blaszkę, wyłóż ją papierem
3. Do misy miksera wlej białka i ubij pianę (nie musi być bardzo sztywna). Stopniowo dodawaj cukier, cały czas miksując po każdej dodanej porcji cukru. Na koniec piana powinna być gęsta, sztywna i błyszcząca. Na sam koniec dodać mąkę i sok z cytryny i ubijaj jeszcze przez chwilkę.
4. Pianę wyłóż na blachę. Delikatnie ułóż z niej okrąg i „podnieś” szpatułką boki. Wstaw do piekarnika i piecz przez 6-8 minut przy 180 C, następnie zmniejsz temperaturę do 130 C z termoobiegiem i piecz przez ok. 100 minut. Następnie uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw do wystygnięcia (można nawet na całą noc zostawić). Beza powinna być chrupiąca z zewnątrz i delikatnie piankowa wewnątrz.
5. Do misy miksera wlej śmietankę, wrzuć mascarpone, cukier waniliowy i ubijaj przez ok. 1 minutę, aż masa zesztywnieje.
Krem wyłożyć na bezę przed samym podaniem (chyba, że dodasz śmietan-fix, to możesz wyłożyć od razu)
6. Na krem wyłóż owoce według własnego uznania.

SMACZNEGO❗️❗️❗️

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments