Sezon jesienny za nami, jednak nie oznacza to, że mamy zrezygnować z ukochanej przez większość Polaków dyni. Mam dla Was fajny, szybki, a przede wszystkim smaczny przepis na kuleczki gryczane. Smakowały Emilowi, ale i teściowej 🙂 więc przy okazji to danie pojawiło się jako nowość na Wigilijnym stole. Przepis ten przypadnie do gustu także osobom na diecie wegetariańskiej, gdyż nie ma w nim ani grama mięsa.
Składniki na kuleczki:
dwie torebki kaszy gryczanej białej ( lub prażonej)
pół łyżeczki papryki wędzonej
pół łyżeczki soli
jedna łyżeczka kminku
Składniki na sos:
60 dag dyni
2 ząbki czosnku
jedna cebula
papryka czerwona
papryka żółta
pół łyżeczki kminku
łyżeczka papryki słodkiej
200ml śmietany 30% lub mleka lub mleka kokosowego
opcjonalnie jeśli lubicie ostrzejszy smak odrobina chili
Dodatkowo:
kolendra lub natka pietruszki
limonka
Przygotowanie
- Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Następnie ostudź.
- Połowę ugotowanej kaszy zmiksuj za pomocą blendera, połącz z pozostałą kaszą i dodaj przyprawy.
- Uformuj nieduże kulki , ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C i włóż kulki na 20 minut.
- Obierz czosnek, a papryki poprzekrawaj na pół, wydrąż gniazda nasienne i upiecz razem z kulkami gryczanymi.
- Przygotuj sos dyniowy. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju.
- Dodaj pokrojoną w kostkę dynię i zalej śmietaną.
- Gotuj ok. 25-30 minut na średniej mocy palnika pod przykryciem.
- Upieczoną paprykę obierz ze skórki, pokrój i razem z upieczonym czosnkiem dodaj do dyni.
- Dopraw i zmiksuj wszystko za pomocą blendera do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Kuleczki podawaj z sosem dyniowym, posypane kolendrą lub natką pietruszki z ćwiartkami limonki.
I to wszystko. Dajcie mi znać czy przepis przypadł Wam do gustu!
SMACZNEGO
PS. Przepis zaczerpnięty z bloga kupiec.pl jednak został lekko zmodyfikowany 😉