Jeżeli uwielbiasz chałwę tak jak ja, to z pewnością pokochasz ten deser. Pomysł na takie słodkości zrodził się w Jastarni. Odpoczywając nad morzem zamówiłam TEN mus i od tamtej pory cały czas chodził mi po głowie, więc musiałam go zrobić! W wersji hotelowej jadłam go z musem pomarańczowym, ja zrobiłam z malinowym.
Jest naprawdę bardzo prosty, sami zobaczcie 🙂
Składniki:
400ml śmietanki kremówki
biała czekolada ( dałam całe opakowanie, jeżeli nie lubicie mocno słodkiego to dodajcie mniej )
100g chałwy waniliowej
maliny
Przepis:
Maliny wraz z łyżką wody podgrzewamy w małym garnuszku, aż do uzyskania gęstego sosu. Można także przecisnąć sos przez sitko wtedy pozbędziemy się małych „pestek” 😉
Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Ustawiamy na nim metalową miskę do której wlewamy 100ml śmietanki i pokrojoną w małe kawałeczki czekoladę, mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie wrzucamy kawałki chałwy i ponownie mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy na bok do wystudzenia.
Resztę śmietanki ubijamy mikserem. Połowę bitej śmietany przekładamy do schłodzonej masy. Dokładnie i powoli mieszamy. Następnie dodajemy pozostałą część śmietany i czynność powtarzamy.
Całość schładzamy od 2 do 4 godzin.
Masę przekładamy do pucharków, polewamy sosem, dekorujemy wg uznania (miętą, pokruszoną bezą, kawałkami startej czekolady czy owocami)
I to wszystko 🙂
SMACZNEGO